Warning: getimagesize(images_ed/e_450.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/calistro/public_html/detalii_ed.php on line 132
ÎNGRIJIREA BRADULUI ÎN GHIVECI
Data: 15-12-2014
Mi se pare că brazii în ghiveci devin din ce în ce mai populari pe măsură ce trec anii. Unii oameni îl cumpără așa pentru a-l păstra și pentru anul viitor, iar alții pentru a-l planta în curte sau în grădina blocului. Cum se îngrijește corect acesta?
Cel mai important și uneori necunoscut aspect este trecerea graduală de la temperatura rece la temperatura din casă. Acesta nu trebuie, sub nici o formă, adus în casă imediat ce a fost cumpărat. Mai întâi trebuie lăsat afară câteva zile, apoi adus într-un loc puțin mai călduros, cum ar fi o terasă sau un garaj, un balcon mai răcoros, dacă stați la bloc. După ce a stat și în această începere câteva zile poate fi adus într-o cameră cu o temperatură puțin mai ridicată. Dar în nici un caz nu trebuie să fie prea cald, el trebuie ferit de căldură excesivă. O altă sursă de căldură, pe lângă sobă sau calorifer, o reprezintă luminițele de Crăciun. Ar fi ideal să nu fie ținute prea mult timp aprinse și, în special, nu când nu vă aflați în încăpere sau acasă. Decorațiunile folosite ar trebui să fie ușoare, neîncărcând prea mult crengile, iar vârful nu se taie.
Odată cu venirea frigului, bradul întră într-un repaus vegetativ, asta înseamnă că nu mai este activ. De aceea, el are nevoie în continuare de răcoare și lumină naturală. Tot din acest motiv nu trebuie nici hrănit cu îngrășământ, deoarece ar putea să se întrerupă repaosul. Este recomandat ca bradul, atunci când este ținut în casă pentru sărbătorile de iarnă, să nu se afle într-o încăpere cu o temperatură mai mare de 20 de grade Celsius.
Odată aranjat la locul potrivit, bradul nu trebuie lăsat însetat. Asta înseamnă că trebuie udat zilnic, circa 1 L pentru un brad de 1 metru - 1 metru jumătate, asta pentru că în interior are nevoie de mai multă apă decât în exterior. Cantitatea și perioada diferă totuși, probabil și în funcție de soi, așa că cel mai bine este să verificați pământul zilnic. Acesta nu trebuie să fie uscat, dar nici prea umed. Ghiveciul folosit trebuie să fie destul de mare pentru brad și se recomandă ca acesta să aibe găuri în partea de jos și tăviță în care să se scurgă excesul de apă.
După terminarea sărbătorilor, când vreți să vă pregătiți să plantați bradul, țineți cont de același principiu. Nu trebuie dus de la o temperatură ridicată la una scăzută în mod instantaneu, așa că se va proceda în același mod. Perioada de plantare este începutul primăverii, adică prin luna martie, când temperatura depășește 3-4 grade Celsius.
Pentru cei care vor să păstreze bradul pentru anul viitor tot în ghiveci, acesta trebuie amplasat într-o zonă umbroasă. Apoi trebuie udat din belșug. Unii recomandă și folosirea îngrășământului. Ceea ce trebuie să mai faceți acum este să așteptați ca vremea să vă reînvie bradul, semn că perioada de repaos vegetativ s-a terminat și bradul devine din nou activ, înmugurind.
Editorial publicat in data de:
15-12-2014
de către Octavian Radu
Website:
http://calendarevenimente.wordpress.com
Tweet
de către Octavian Radu
Comentarii:
0