Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCURS DE CREAȚIE LITERARĂ ȘI TEATRALĂ DISTANȚA
30-05-2020

Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Teatrul Dramaturgilor Români şi Muzeul Naţional al Literaturii Române anunţă organizarea unui concurs de creaţie teatrală şi literară.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CLASELE A VIIIa ȘI A XIIa REIAU CURSURILE
02-06-2020

Ministerul Educației și Cercetării a stabilit împreună cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății și în conformitate cu recomandările Comitetului Național pentru Situații de Speciale de Urgență măsurile pentru reluarea activității în unitățile de învățământ, în condiții de siguranță.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
VEDETELE SCENEI MUZICALE INTERNAȚIONALE, LA SAGA FESTIVAL
05-06-2020

Unele dintre vedetele scenei muzicale internaționale completează line-up-ul de excepție al SAGA Festival.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
MAXIMUM ROCK FESTIVAL 2020
14-06-2020

Maximum Rock Festival revine în forță cu cea de-a opta ediție, de această dată open air, care promite să fie una de neuitat și să depășească toate așteptările.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DIMANSIONS - HIT MUSIC FESTIVAL 2020
19-06-2020

diMansions, festivalul hit-urilor din centrul țării, revine între 19 - 21 iunie 2020 cu o nouă ediție în aceeași locație de poveste: Castelul Mikó din Olteni, Covasna.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
JAZZ IN THE PARK 2020
25-06-2020

După ce anul 2019 i-a adus recunoașterea internațională prin premiul Best Small Festival acordat de European Festival Awards, festivalul Jazz in the Park vine vara aceasta în fața publicului cu un line-up matur și eclectic.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ARAD OPEN AIR FESTIVAL 2020
26-06-2020

Cea de-a cincea ediție Arad Open Air Festival va avea loc în perioada 26-28 iunie pe Aeroportul Arad.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FOLK IN FESTIVAL 2020
27-06-2020

Folk In Festival a anunțat cea de-a doua ediție ce va avea loc pe plaja Lacului Budeasa în perioada 26-28 iunie 2020.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ZUCCHERO LA ARENELE ROMANE
28-06-2020

Artistul italian Zucchero revine în România cu un concert ce va avea loc la Arenele Romane pe 28 iunie 2020. Evenimentul face parte din turneul de promovare a celui mai recent album, "D.O.C.".

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT CELINE DION LA BUCUREȘTI
29-07-2020

Câștigătoare a două premii OSCAR și a cinci premii Grammy, Celine Dion va susține în premieră un concert extraordinar, în cadrul turneului "Courage World Tour ", pe 29 iulie 2020 pe Arena Națională. Evenimentul este organizat de Emagic.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FESTIVALUL FILMULUI HORROR ȘI FANTASTIC
06-08-2020

Festivalul filmului horror și fantastic revine la Biertan în perioada 6-9 august 2020!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SMIDA JAZZ FESTIVAL 2020
13-08-2020

Festivalul va avea loc în perioada 13-16 august 2020 la Beliș, în județul Cluj.

   
preloader
STAU ÎN CONTINUARE ÎN CASĂ SĂ MĂ IZOLEZ DE POLITICALLY CORRECT

Am scris de curând de ce democraţia se bate cap în cap cu corectitudinea politică. Ar fi trebuit probabil folosit termenul de meritocraţie, dar îl lăsăm pe cel vechi, cu mai mult simbolism. Foarte pe scurt, democraţia nu reprezintă dreptul prostului de a avea păreri.
SOȚIA SCOȚIANULUI ...

Un scoţian şi soţia se aflau pe un vas pe mare. Vine o furtună şi vasul se scufundă. Scoţianul e salvat, dar soţia nu poate fi găsită. După o lună scoţianul nostru primeşte de la poliţie o telegramă:
– Soţia acoperită cu scoici, moluşte şi stridii găsită -stop- Ce să facem? – Stop.
Scoţianul telegrafiază înapoi:

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
COVID-19 INFECTEAZĂ ECONOMIA-20-21
Data: 18-03-2020

In contextul în care depășirea crizei COVID-19 este estimată de către doctori și statisticieni la cel puțin 3-4 luni se pune bineînțeles întrebarea cine și cum, sau cât de devreme va ajuta economia. Aia privată, desigur. Pentru că recuperarea după criză poate dura până în 2021…
Așa cum în domeniul securității medicale este necesară intervenția promptă, gradual și cu accent pe forțele din linia întâi – adică medicii, personalul sanitar și spitalele – tot așa și în domeniul economic e nevoie de un plan clar cu acțiuni concrete și rapide pentru a stăvili efectele nocive ale Coronavirusului. Iar concentrarea ajutoarelor de stat trebuie să urmeze principii clare, care să țină cont de ordinea în care au fost afectate sectoarele economice și impactul social, adică evitarea închiderii unor companii și a pierderii locurilor de muncă. Statistica ne arată că în România sunt aproximativ 700.000 de IMM-uri din care 80% microîntreprinderi cu până la 3 angajați fiecare. IMM-urile contribuie cu 65% la formarea Produsului Intern Brut, conform cifrelor din 2018. Cu alte cuvinte e obligatoriu ca orice stat cu mintea întreagă să conceapă un plan pentru susținerea acestui sector al economiei.

Având în vedere experiența celor 30 de ani de capitalism și democrație și modul în care statul ”a avut grijă” de întreprinderile private până acum, nici că voi să vă înspăimânt, dar nici să confirm temerile unora, când spun că antreprenorii trebuie să se aștepte ca ăl mai mare ajutor pentru ei să vină din partea … lor înșiși! Să fim serioși: antreprenorii sunt primii care își asumă riscul în capitalism. Tot ei trebuie să fie conștienți că atunci când riscul se manifestă, energia, gândirea și spiritul lor de lideri sunt primele ajutoare pe care se pot baza. Dublate ulterior de întrajutorarea de breaslă, care este necesară.

In plan secund însă, statul trebuie să înceapă să construiască acea plasă de siguranță care să intervină atunci când pe antreprenori îi părăsesc puterile. Iar ajutorul trebuie dat cu precădere sectoarelor care sunt afectate rău, cum ar fi HORECA (incluzând pensiunile), transportul de persoane și mărfuri și logistica (a se vedea filmele ”Ce înseamnă lumea fără transport” pe net), taximetria, servicii de tip organizatori de evenimente, cultură, artă, sport și nu în ultimul rând producția (alta decât alimentară și de igienă), mai ales cea de bunuri complexe, cu valoare adăugată mare. Scopul principal al ajutoarelor de stat trebuie să fie menținerea activității acestor firme și ocuparea forței de muncă, căci povara pe care ar pune-o 1 milion de șomeri în plus pe bugetul național ar fi de nesuportat în condițiile unei crize prelungite.
Ajutoarele de stat nu înseamnă neapărat viramente directe în conturile întreprinderilor. Abordarea graduală aici poate începe de la principii precum amânarea unor plăți către stat, de exemplu TVA și CAS/CASS prin care firmele să se poată finanța. Apoi, se pot oferi linii de credit pentru capital de lucru și pentru credite de investiții ambele cu dobândă zero. Esența este ca întreprinzătorul să fie ținut să restituie creditul, oferindu-i astfel motivația de a continua activitatea. Abia ultimul resort trebuie să fie ajutorul de salvare sub forma nerambursabilă.

Nu în ultimul rând, această criză este o nouă provocare majoră la adresa UE și a spiritului sau identității de Cetațean European. Este necesar să existe o coordonare și un ajutor reciproc la nivelul UE, asta pentru a da substanță că vorbim de o comunitate și nu de o adunătură de state. Adică acele ”coridoare verzi” pentru alimentarea orașelor care sunt absolut necesare, transfrontalier, în toată UE. In condițiile în care libertatea de circulație a persoanelor este restricționată, sunt necesare compensații pe celelalte libertați, a circulației mărfurilor și capitalului, astfel încât economiile statelor membre să fie ținute la niveluri satisfăcătoare de activitate.

Dacă vom învăța să ne ajutăm între noi mai mult, să schimbăm informații, produse, servicii, vom avea mult mai multe șanse să scurtăm criza generată de Coronavirus. Modelul cel mai frumos l-a oferit sectorul cercetării în medicină unde schimbul de informații și eforturile comune sunt garanția faptului că trăim în cea mai bună lume pentru a combate rapid infecția Covid19.
Editorial publicat in data de: 18-03-2020
de către Mihai Mătieș
Vizualizat de: 430 ori
Website: N/A
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
Alpha