Calendar Evenimente vă recomandă:
LECȚIA - PREMIERĂ 2021 LA NOTTARA
05-03-2021

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, anunță prima premieră a anului, o montare inedită a celebrei piese Lecția de Eugène Ionesco, (traducerea: Vlad Russo și Vlad Zografi), în regia și light-design-ul lui Felix Alexa.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PROGRAMEAZĂ VIITORUL COMUNITĂȚII TALE!
05-03-2021

Proiectul de educație digitală ”CODE Kids România” se extinde dincolo de bibliotecile publice!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ERA OK ȘI LA 60!
06-03-2021

”Era ok si la 60” e un super spectacol de stand up comedy, un one man show maraton în care Răzvan Vasilescu îmbină texte ale celor mai importanți autori contemporani de comedie cu fragmente emoționante din viața sa.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
WE LOVE RETRO - ANII 2000 LA BT ARENA CLUJ
06-03-2021

Evenimentul WE LOVE RETRO va avea loc pe 6 martie 2021 la BT Arena din Cluj-Napoca. Biletele achiziționate deja rămân valabile.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA DOCUMENTARĂ REGELE FERDINAND ȘI REFORMELE MARII UNIRI
06-03-2021

În perioada 28 ianuarie – 7 martie 2021, Muzeul Național Cotroceni aduce în fața publicului vizitator expoziția foto-documentară Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA DE ARTĂ CONTEMPORANĂ LA MOGOȘOAIA
07-03-2021

Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită să vizitați Expoziția de Artă Contemporană deschisă la Parterul Palatului Brâncovenesc și în galeria Foișor.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
IDENTITĂȚI FRAGILE ÎN MUZEE
08-03-2021

Rețeaua Națională a Muzeelor (RNMR) lansează un nou proiect muzeal participativ în România - Muzeul „Identități Fragile” (Muzeul Pandemiei) - https://www.identitatifragile.com/...

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCURS DRAMATURGIE PENTRU ADOLESCENȚI - NEW DRAMA
12-03-2021

Teatrul EXCELSIOR îi provoacă din nou pe adolescenți să își descopere și să își exerseze talentul de dramaturgi. Până pe 15 mai a.c., tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 18 se pot înscrie la Concursul de dramaturgie NEW DRAMA, ajuns la cea de-a VII-a ediție.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CLASSIX FESTIVAL VA AVEA LOC LA IAȘI ÎN MARTIE 2021
14-03-2021

Cea de-a doua ediţie a Classix Festival va avea loc la Iaşi, în perioada 14 - 18 martie 2021.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TÂRGUL DE CARIERE 2021 PRIVEȘTE ÎNAINTE
18-03-2021

De la locuri de muncă la sfaturi pentru construirea unei cariere de succes, webinarii, sesiuni de dezvoltare profesională și interviuri de angajare, toate oportunitățile vor fi disponibile vizitatorilor la Târgul de Cariere în perioada 18 martie-23 aprilie 2021.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
FESTIVALUL TEHNOLOGIEI LA Bucharest Tech Week
18-05-2021

BUCUREȘTI - INIMA TEHNOLOGIEI este conceptul care își propune să reunească, prin interacțiuni profesionale și personale, dar și prin networking facilitat și încurajat de platforma MyConnector, toți pasionații de inovație și tehnologie.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TIFF ANIVERSEAZĂ 20 DE ANI LA FINAL DE IULIE 2021
23-07-2021

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va celebra 20 de ani de existență cu o nouă ediție de anvergură, între 23 iulie și 1 august 2021, în Cluj-Napoca. 10 zile de vară cu filme în premieră, invitați și evenimente care vor puncta momente memorabile din cele două decenii de festival.

   
preloader
ECONOMIE ȘI VIRTUTE

Pentru a descrie evoluția economiei mondiale din ultimele decenii s-a folosit adeseori metafora alergătorului aflat pe o bandă automată de jogging care funcționează în sens invers direcției de deplasare a omului.
DIFERENȚA DINTRE UN POLIȚAI ȘI UN MĂGAR...


Doi studenți mergeau pe stradă.
La un moment dat unul îl întreabă pe celălalt:
– Stii care e diferența dintre un polițai și un măgar?
– Nu! răspunde al doilea.
In spatele lor la un metru stătea un polițai care a auzit și s-a repezit spre primul student înfigând mâna în gulerul lui:
– Care mă, care!? Zi, că te sparg! ...

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
HCA
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
RELAȚIA OM-INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ: CINE PE CINE CONTROLEAZĂ? (partea I)
Data: 18-01-2021

Recentele evoluții ale Inteligenței Artificiale ridică o serie de dileme etice. Probabil una dintre cele mai importante, din cauza naturii umane îndreptate spre stabilirea unei ierarhii, este chiar controlul computerelor autonome, de fapt răspunsul la întrebarea ”omul controlează IA, sau invers?”
Cert este că deja entitățile de IA sub formă robotizată/mobilă hardware sau doar softuri inserate în diferite dispozitive statice realizează sarcini complexe prin propriile puteri, învățând în fiecare moment ceva nou, însă fără ca programatorii să înțeleagă pe deplin cum...

Avem din ce în ce mai mulți roboței prezenți în jurul nostru pentru a ne face viața mai ușoară. Dar s-ar putea să ne-o și complice… Un grup internațional de cercetători a avertizat de curând asupra riscurilor potențiale ce derivă din crearea unor programe software independente și foarte versatile, conform Entrepreneur.com. Folosind o serie de calcule teoretice, cercetătorii au investigat modul în care IA ar putea fi ținută în frâu. Concluziile lor, publicate într-un studiu pe platforma Journal of Artificial Intelligence Research, este că va fi practic imposibil. Asta s-ar putea să dea de gândit. Multora. ”Un computer superinteligent care să controleze lumea sună a SF. Dar există deja computere care îndeplinesc sarcini importante, independent, fără ca programatorii să înțeleagă exact cum învață acestea … o situație care la un moment data ar putea deveni incontrolabilă și periculoasă pentru umanitate” a afirmat Manuel Cebrain, co-autor al studiului.

Cercetătorii au experimentat două tipologii de control a IA. Prima a fost să izoleze acea IA de Internet și alte terminale, limitându-i contactele cu lumea înconjurătoare. Problema a fost că i-a redus masiv abilitatea de a îndeplini funcțiunile pentru care a fost creată. Cea de a doua a fost să se creeze un ”algoritm de limitare teoretică” pentru a se asigura că IA nu poate face rău oamenilor, indiferent cum. Insă eforturile întreprinse au demonstrat că nu se poate gestiona un astfel de algoritm. ”Dacă descompunem problema în reguli de bază a teoriei de calcul, reiese că un algoritm care să instructeze o IA să nu distrugă lumea ar putea să se oprească în mod accidental din operare. Dacă s-ar întâmpla asta, nu am ști dacă algoritmul de limitare ar continua să analizeze amenințarea sau dacă ar opri posibile acte răuvoitoare din partea IA. De aceea un astfel de algoritm de limitare este inutilizabil”, explică Iyan Rahwan, un alt cercetător din echipă. Oamenii de știință au stabilit astfel că problema e că niciun algoritm nu poate determina dacă o IA ar putea face rău omenirii sau nu. Aceștia mai arată că s-ar putea ca omenirea nici să nu-și poată da seama de sosirea unui astfel de moment, deoarece a stabili când o entitate de IA este complet superioară omului și preia conducerea ține de fapt de aceeași problemă a imposibilei limitări.

Adică nu știm cum învață IA. Acest lucru se întâmplă continuu și la viteze inimaginabile pentru mintea umană, nu putem face algoritmi de limitare sau protecție pentru omenire și nici nu vom ști dacă sau când se va trece ”granița” vreodată. Doar că s-ar putea întâmpla.

Ca un corolar, cercetătorii respectivi ne invită să ne amintim de fabula ”lăbuței de maimuță”, scrisă de W.W. Jacobs la 1902: un pensionar englez stă la masă cu soția și un prieten, sergent-major tocmai întors din India. Acesta le arată gazdelor o amuletă pe care a adus-o, sub forma unei lăbuțe uscate de maimuță, care are puterea de a îndeplini trei dorințe pentru trei persoane. Ultima dorință a primului proprietar a fost moartea. Gazda vrea să testeze puterile amuletei și îi cere 200 de lire sterline. La scurt timp cineva bate la ușă. E un reprezentant al firmei unde lucra fiul gazdei. Acesta îi spune gazdei că fiul său a murit ucis de un utilaj, dar firma îi oferă 200 de lire. Indureratul tată exprimă a doua dorință, ca fiul său să se întoarcă. Se aud bătăi în ușă și intră fantoma fiului. Ultima dorință este ca fantoma să plece… Morala acestei fabule este că agenții magiei interpretează cererile la literă. La fel sunt și agenții supercomputerelor care învață de la sine: dacă programăm un computer și îi cerem o victorie, fără să știm ce vrem să spunem cu asta, s-ar putea să ne trezim cu o fantomă la ușă…

(va urma)
Editorial publicat in data de: 18-01-2021
de către Mihai Mătieș
Vizualizat de: 1429 ori
 
Website: N/A
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei
 
 
Alpha