Calendar Evenimente vă recomandă:
UN CRAI DE CURTEA VECHE ÎN SEC 21 LA NOTTARA
23-11-2022

Teatrul Nottara a lansat în această toamnă proiectul „Dialoguri fără mască”, o serie de întâlniri cu personalități ale vieții culturale din România, artiști, medici, scriitori, oameni care în domeniul lor au schimbat lumea.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOLUL DE TEATRU IOANA D`ARC - O ALTĂ MOARTE
23-11-2022

Spectacol de Stefan Tzanev Regia și scenografia Nic Ularu Cu: Gheorghe Visu, Erica Moldovan, Dumitru Florescu

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA GOIA ȘI DALI LA CASTELUL CANTACUZINO BUȘTENI
24-11-2022

Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni inaugurează o nouă expoziție, intitulată „Goya & Dali. Controversials”, un proiect rar în spațiul cultural european și nu numai.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA DE ARTĂ ÎMPLETIRE LA TIMIȘOARA
25-11-2022

Joi, 3 noiembrie 2022, ora 18.00, la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, va avea loc deschiderea expoziției „Împletire”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPO ANNART MIHAI ȚOPESCU
27-11-2022

Joi, 24 noiembrie, avem plăcerea de a vă invita la vernisajul primei expoziții personale a artistului Mihai Țopescu, la Annart.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA ARIPI ȘI STELE DE LA ELITE ART GALLERY
28-11-2022

Expoziția ”Aripi și stele - Hristoave și pergamente (Documente ale existenței)” vă așteaptă la Elite Art Gallery, Piata Națiunilor Unite, Nr.3-5. Expoziția este deschisă publicului, în intervalul orar 11.00 - 19.00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
PE DRUMUL CRĂCIUNULUI - CONCERT MADRIGAL
04-12-2022

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu va susține Spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Opera Națională București. Invitații speciali ai evenimentului sunt Ofelia Popii și Marius Turdeanu ...

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ONE MAN APROAPE SHOW CU PAVEL BARTOȘ
04-12-2022

Un spectacol după un scenariu scris de Pavel Bartoș, care cuprinde în mare parte elemente autobiografice, tratate cu umor… poate prea mult umor, în care autoironia și sinceritatea sunt la ele acasă.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ȘTEFAN BĂNICĂ DE CRĂCIUN 2022
16-12-2022

ȘTEFAN BĂNICĂ revine la SALA PALATULUI Concert Extraordinar de Crăciun 16 & 17 decembrie, 2022, ora 19:30.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
Concert special de Crăciun SCHOENBRUNN PALACE ORCHESTRA VIENNA
17-12-2022

Datorită numărului mare de solicitări venite din partea iubitorilor valsului vienez, vom pune în vânzare un al doilea concert, care va avea loc cu începere de la ora 16.30, tot în sala de spectacol a Ateneului Român.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
VALSURILE MELE CU TUDOR GHEORGHE
21-12-2022

La cererea publicului concertul "VALSURILE MELE", va avea loc si in 21 decembrie 2022, tot la Sala Palatului, unde Maestrul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chisinau, sub bagheta dirijorului si orchestratorului Marius Hristescu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ANDRE RIEU REVINE LA CLUJ ÎN 2023
03-03-2023

Alături de orchestra sa, maestrul André Rieu va urca pe scena BT-Arena din Cluj-Napoca, pe 3 martie 2023, iar concertul grandios va fi cu siguranță unul dintre cele mai importante evenimente concertistice ale anului 2023 din România. Biletele vor fi puse în vânzare marți, 1 noiembrie 2022.

   
preloader
DE CE UN LIDER ESTE UN CONDUCĂTOR?

Legile lui Murphy și Radio Erevan au ca și “content” multe “pilde” cu șefi. E drept că murphologia are unele mai domestice gen: “Dacă-i spui șefului că întârzii la muncă deoarece ai avut o pană de cauciuc, în dimineață următoare chiar o vei face”. 
LA DOCTOR, ODATĂ CU DIETA...

- Domnule doctor pot să mănânc cârnați afumați?
- Nu! Cârnații afumați sunt foarte grei!...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
DE CE UN LIDER ESTE UN CONDUCĂTOR?
Data: 21-11-2022

Legile lui Murphy și Radio Erevan au ca și “content” multe “pilde” cu șefi. E drept că murphologia are unele mai domestice gen: “Dacă-i spui șefului că întârzii la muncă deoarece ai avut o pană de cauciuc, în dimineață următoare chiar o vei face”. 
În timp ce erevanomania e mai mult cu șefi de state și partide, care când întreabă la radio dacă un bărbat poate să aibă mai mult de două, i se răspunde: “În mod normal nu, dar dacă atunci când te apleci în față și te uiți printre picioare și numeri exact patru, să știi că Opoziția a venit puternic din urmă! “

Da, dar ceea ce vreau să analizez nu este în cheia asta, cum te sună șeful mereu când lipsești de la lucru, ci cum se schimbă comportamentul oamenilor care intră în contact direct cu el. Cele cu care interacționează îndeaproape devin repede șefe și se uită “de sus” la muritori. Cei care sunt consultați în plan ideatic și aduc contribuții la prezentări și analize își iau repede o aură de conducător. Dacă liderul comunică ceea ce i-au oferit să prezinte, consideră că pot fi și ei șefi. Ba chiar și personalul care deschide și închide ușile ajunge să le trântească "ca șefu'". Ceea ce le lipsește însă celor care fac pe șefii fără a putea fi este capacitatea de a lua decizii. Deci de a avea expertiza de a lucra cu riscul în așa fel încât să rămână șefi.

Sigur că aici se poate face o paralelă între ceea ce susține Karl Marx, că proletarul primește un salariu care reprezintă bunuri de consum ce pot fi produse în trei zile, dar pentru care el muncește cinci, iar cele două zile constituie profitul patronului sau plusvaloarea. Și ceea ce teoretiza Eugen von Böhm-Bawerk, potrivit căruia antreprenorul are venituri mai mari decât muncitorul pentru că îl degrevează pe acesta din urmă de risc. Iată de ce proletarul nu poate să fie “șef”, chiar dacă, din păcate, optica marxistă, egalitaristă, l-ar îndreptăți. După cum observa Gustave Le Bon, oamenii înzestrați, adevărata elită, cea care ridică ștacheta, e firesc să aibă “alte drepturi”, chiar dacă acest lucru e enervant pentru cugetele pasionate de ideea egalitară.

Sigur că cele spuse până acum se referă la șefii autentici, la conducătorii care au capacitatea de a-și lua riscuri și a lucra cu ele. Nu la persoanele impuse “prin algoritm” în fruntea instituțiilor. Poate că însă exact acest fapt derutează, deoarece atunci când pui în fruntea organizației un om obișnuit, care e propulsat la conducere doar de “încărcătura” politică, atunci toți cei din lanțul birocratic simt că ar putea fi șefi. Iar de aici apar “glumițele” de tip Murphy sau Erevan, cum ar fi întrebarea: „Nu ar trebui desființat spionajul?”, cu răspunsul pe măsură: “În principiu da, dar ce vom face cu mulțimea de șomeri?”

Ca să aflăm ceea ce face un șef adevărat trebuie parcurs Taleb, pentru a fi conștienți că riscul e cea mai înaltă virtute, este asumat de o persoană căreia nu-i tremură mâna pe decizie, pentru a ajunge la zicerea lui Gică Hagi: “Un lider este un conducător, care te face când tu, unde stai tu, tuturor vă e mai bine”. “Regele”, în ciuda exprimării stângace, adevăr grăiește! 
Editorial publicat in data de: 21-11-2022
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 63 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei