Calendar Evenimente vă recomandă:
POVESTEA TRUPEI PHOENIX SPUSĂ DE MEMBRI EI - DOCUMENTAR HAR / JAR ÎN CINEMATOGRAFE
31-01-2023

La 60 de ani de la înființare, membrii legendarei trupe Phoenix se reunesc, în premieră, în filmul documentar „Phoenix. Har/Jar” ce va putea fi văzut pe marile ecrane din 20 ianuarie, când toți fanii fenomenului muzical vor descoperi secrete și mărturii emoționante despre membrii formației.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ATELIERUL DE ROBOTICĂ ȘI PROGRAMARE DE LA ANTIPA
02-02-2023

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi www.ȘcoalaIT.ro vă invită să îi aduceţi pe cei mici la atelierele STEaM de Robotică şi Programare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
DRAGUL MEU APOLODOR LA TĂPUȘELE
05-02-2023

In sala Iorga a hotelului Caro, teatrul Tăpușele vă așteaptă cu un nou spectacol-atelier, „Dragul meu Apolodor”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANIVERSAR COMPACT FATA DIN VIS - 40 DE ANI
05-02-2023

Cu multă bucurie și emoție, trupa Compact anunță concertul aniversar ,,Fata din vis”, in luna februarie în București și Iași. În acest an se împlinesc 40 de ani de la lansarea primului album Compact numit ,,Fata din vis”, album ce conține hitul cu același nume!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ATELIER ȘAH LA ANTIPA
06-02-2023

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să îi înscrieţi pe copiii dumneavoastră la un program educaţional interactiv, în care micuţii vor afla noţiuni introductive despre şah şi îşi vor exersa gândirea logică!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ANIVERSAR COMPACT FATA DIN VIS - 40 DE ANI
11-02-2023

Cu multă bucurie și emoție, trupa Compact anunță concertul aniversar ,,Fata din vis”, in luna februarie în București și Iași. În acest an se împlinesc 40 de ani de la lansarea primului album Compact numit ,,Fata din vis”, album ce conține hitul cu același nume!

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
NOU VERNISAJ LA CAREI
12-02-2023

Vernisajul ”Tabăra Internațională a artiștilor din Hortobágy” are loc între 7-24 februarie la Carei.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA SĂLAJ-FRUMUSEȚE-TRADIȚIE-POVESTE LA CASTELUL CAREI
14-02-2023

Sâmbătă, 4 februarie 2023, de la ora 16, la Castelul Károlyi din Carei, va fi vernisată expoziția de fotografie „Sălaj– Frumusețe, Tradiție, Poveste”- ediția a V-a 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CUI I-E FRICĂ DE VIRGINIA WOLF?
16-02-2023

Binecunoscuta piesă se joacă din nou la Odeon.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
SPECTACOLUL O CASĂ DESCHISĂ LA ODEON
18-02-2023

Teatrul Odeon prezintă spectacolul ”O casă deschisă” în regia și traducerea Teodora Petre.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ANDRE RIEU REVINE LA CLUJ ÎN 2023
03-03-2023

Alături de orchestra sa, maestrul André Rieu va urca pe scena BT-Arena din Cluj-Napoca, pe 3 martie 2023, iar concertul grandios va fi cu siguranță unul dintre cele mai importante evenimente concertistice ale anului 2023 din România. Biletele vor fi puse în vânzare marți, 1 noiembrie 2022.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
GASTROPAN 2023 LA BRAȘOV
17-03-2023

Cea de-a 14-a editie internațională GastroPan se va desfășura în perioada 17-19 martie 2023 la Brașov.

   
preloader
DE CE NU SUNTEM STABILI ȘI N-AVEM CUM SĂ FIM GENTLEMENI

Modelele cantitative, ca urmare a faptului că sunt eminamente rezultatul unor calcule econometrice, suferă atunci când există un cadru legislativ incert şi impredictibil.
S-O FĂCUT POD ÎN ARDEAL...

Ion mergea el liniștit înspre coopertivă, pe bicicletă, când, ajungând la râu, vede noul pod.
Pune frână și zice:
- Mă... or făcut pod!
Se dă jos de pe bicicletă, o ia la vale pe lângă pod, trece prin apă, urcă malul opus și se uită și din partea cealaltă la pod.
Cum stătea el așa, apare și Gheorghe călare. Când vede podul se oprește brusc și zice mirat:
- Or făcut pod!
Apoi, ia la vale trece prin apă și urcă pe celălal...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
Richard Cantillon - Părintele Fondator al Economiei Moderne
Data: 28-11-2022

În concepția universală Adam Smith, cu a sa Avuție a Națiunilor, e considerat părintele economiei, numai că înaintea sa a existat Cantillon, cu Eseu asupra naturii comerțului în general, care l-a inspirat.
Frédéric Bastiat (1801-1850) a fost influențat de Adam Smith (1723-1790), Anne Robert Jacques Turgot (1727-1781) și Jean-Baptiste Say (1767 - 1832). Adam Smith și Anne Turgot de François Quesnay (1694 - 1774). Dar asupra celor cinci şi-a pus invariabil amprenta Richard Cantillon (1680 - 1734).

Deci, dacă privim spre Bastiat, aceasta i-a influențat pe Molinari, Mises, Schumpeter, Hazlitt sau Rothbard, însă el îi e tributar lui Cantillon. Paradoxal, liberalismul american e legat mai puțin de business-ului englez, decât de spiritul Școlii Liberale Franceze, reprezentată de Quesnay, Turgot, Say sau Bastiat. Până și scoțianul Smith a locuit în Franța și a fost apropiat de “secta” fiziocraților. Liberalii francezi citaţi au activat fie în Franța preiacobină, fie s-au opus intervenționismului napolenian și în acestă categorie poate fi inclus și Alexis de Tocqueville, care, după ce liberalismul francez a ajutat America - și ca urmare a înțelegerii sale de Benjamin Franklin, “figura”de pe suta de dolari, ambasador în statul francez - a militat pentru reimportarea lui într-o Franță amenințată de nepotul primului împărat: Napoleon al III-lea.

Să ne întoarcem însă la Richard Cantillon, pentru că și el e considerat francez. Născut în Irlanda, el primește în jurul vârstei de 20 de ani, la început de secol XVIII, cetățenia regatului condus de Burboni. Familia sa plecase din Normandia în Anglia, pentru a ajunge în insula catolică patronată de Sf. Patrick, unde se naște Richard Cantillon, dar care revine în țara ancestrală, Franţa și moare la Londra, în timpul incendierii casei sale probabil de persoane considerate păgubite de bancherul Cantillon.

Franco-irlandezul a îmbrățișat această carieră, dar mai ales a cunoscut consacrarea alături de scoţianul John Law, autorul primei relaxări cantitative din istoria Europei. Pentru că Regele Soare, Ludovic al XIV -lea, lăsase o datorie cum doar în țările mediteraneene se mai vede în zilele noastre, ducele d’Orleans, tutorele minorului Ludovic al XV-lea, l-a lăsat pe Law să-și exerseze teoria că la originea crizelor economice stă insuficienta cantitate de bani în circulație, să creeze o bancă de emisiune și să facă posibil, prin simpla emitere a bancnotelor, să se producă noi capitaluri. Law pune în circulație, alături de Cantillon, monedă de hârtie garantată doar prin titluri ale datoriei publice sau alte concesiuni ale statului, cum ar fi dreptul de exploatare a Louisianei, Antilelor, Senegalului și Canadei, monopolul tutunului sau încasările statului din impozite directe.

Dar, schema lui Law și-a arătat limitele când încrederea nu a mai existat. Asta fără ca el să învețe din ceea ce pățise anterior Johan Palmstruch în Suedia. De altfel, Sveriges Riksbank - cea care decernează Premiul Nobel pentru Economie - e cea mai veche bancă centrală din lume pentru că a fost naționalizată după eșecul biletelor la purtător emise de Palmstruch.

După spargerea “bubble”-ului Cantillon a fost urmărit de procese și păgubiți toată viața și nu e clar dacă cei care au pierdut nu i-au provocat și moartea. El a arbitrat mereu ciclul “boom & bust”, dar important este că exersarea practică a “jocului” cu banii l-a făcut pe Cantillon să redacteze eseul care a fost tipărit postum, în 1755. Între timp scrierea a circulat clandestin, în limba franceză, pentru ca ideile sale să fie preluate de Quesnay, Turgot sau Smith, iar Stanley Jevons a fost cel care l-a redescoperit pe Cantillon pentru a-l pune pe soclul pe care e instalat azi.

Așa cum notează profesorul Gabriel Mursa, Murray Newton Rothbard îl consideră pe Richard Cantillon părintele fondator al economiei moderne, unul care excelează în eseul său cu preponderență în domeniul monetar. El înțelege că banii în exces provoacă “bule”, care se sparg, că modificarea ofertei de monedă determină mutații în alocarea resurselor, sugerează că dobânzile nu sunt “preț pe timp”, ci prime de risc, atrage atenția asupra a ceea ce înseamnă velocity - viteza de rotație a banilor.
Editorial publicat in data de: 28-11-2022
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 143 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate
 
Starea Presei