Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT TUDOR GHEORGHE - CEL CE GÂNDEȘTE SINGUR
28-03-2023

Va asteptam in 28 MARTIE la Sala Palatului, cu o noua PREMIERA, "CEL CE GANDESTE SINGUR", unde Maestrul va fi acompaniat de Orchestra si Grupul vocal Concertino din Chisinau, sub bagheta dirijorului si orchestratorului Marius Hristescu.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
URBAN BLUES FEST EDIȚIA 3
31-03-2023

A treia ediţie Urban Blues Fest va avea loc între 31 martie şi 2 aprilie, în The Pub Universităţii şi va reuni artişti din lumea bluesului mioritic, dar şi invitaţi de seamă din Serbia, Austria şi Statele Unite. Cap de afiş vor fi: AXiS, MARIUS DOBRA BLUES BAND şi BLUESCORE

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TURNEUL CORULUI MADRIGAL - ”SĂPTĂMÂNA PATIMILOR”
01-04-2023

În perioada 29 martie – 13 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, va susține 9 spectacole în 8 orașe din țară, în cadrul turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
ATELIERUL DE ROBOTICĂ ȘI PROGRAMARE LA ANTIPA
02-04-2023

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și www.ȘcoalaIT.ro vă invită să îi aduceți pe cei mici la atelierele STEaM de Robotică și Programare.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPO ”PARTEA NEVĂZUTĂ A TEATRULUI - CULISELE NOTTARA
03-04-2023

Teatrul Nottara anunță vernisajul expoziției „Partea nevăzută a teatrului. O incursiune în culisele Teatrului Nottara”. Evenimentul va avea loc chiar de Ziua Mondială a Teatrului, pe 27 martie 2023, de la ora 14.00, la București Mall – Vitan, partener al proiectului.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
EXPOZIȚIA UZSART GROUP LA CAREI
03-04-2023

Începând cu 17 martie 2023, în Castelul Károlyi din municipiul Carei va avea loc vernisajul expoziției de artă plastică contemporană a artiștilor din cadrul Asociației UzsArt Group din Ungaria.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCURSUL ”ÎN CĂUTAREA EXCELENȚEI ȘTEFAN POPESCU - 75”
05-04-2023

La împlinirea a 75 de ani de la trecerea în eternitate a marelui pictor buzoian Ștefan Popescu, artist devenit membru al Academiei Române, Asociatia Pro Valores și Ovalsart organizează prima ediție a Concursului Internațional de Arte Plastice “Ștefan Popescu”.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TURNEU BALET CARMEN - PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA
08-05-2023

Turneul baletului CARMEN va fi găzduit pe scena TNB – Sala Ion Caramitru pe 8 mai. Celelate orașe au spectacole între 1-9 mai.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
TREI TENORI ITALIENI - TURNEU ÎN ROMÂNIA
15-05-2023

Celebre arii și îndrăgite canzonete vor face inimile să vibreze în interpretarea unui formidail trio de tenori italieni: Domenico Menini, Alessandro Goldoni și Angelo Forte vor interpreta arii precum “Nessun dorma”, “E lucevan le stelle” ... la București pe 15 mai, ora 20:00.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT ALESSANDRO SAFINA LA SALA PALATULUI
26-05-2023

In 26 mai 2023 Alessandro Safina va concerta pe scena Salii Palatului din Bucuresti, insotit de o orchestra simfonica.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT AL BANO & SIMFONICO LA BUCUREȘTI
27-05-2023

Al Bano, legendarul artist care conferă muzicii italiene o savoare aparte, revine în România pentru a celebra 80 de ani de viață printr-un concert - eveniment menit să creeze amintiri de neuitat.

   
Calendar Evenimente vă recomandă:
CONCERT AL BANO & SIMFONICO LA BUCUREȘTI
27-05-2023

Al Bano, legendarul artist care conferă muzicii italiene o savoare aparte, revine în România pentru a celebra 80 de ani de viață printr-un concert - eveniment menit să creeze amintiri de neuitat.

   
preloader
PROLETARIATUL A LUAT FIINȚĂ ÎN URMA INTRODUCERII MAȘINILOR

Am întrebat azi un prieten ecologist dacă nu i se pare discriminatoriu ca oamenii să umble îmbrăcați și animalele nu. Și i-am povestit că am văzut la televizor o maimuță îmbrăcată în constum care fuma și bea whisky și că îi stătea foarte bine.
NUMĂRĂTOAREA E IMPORTANTĂ ...

O femeie către un bărbat la o petrecere:
- Dumneata tare semeni cu al treilea soţ al meu.
- Dar de câte ori aţi fost căsătorită?

...
Caută Evenimente
deschide
Termenul căutat: Numai evenimente din data: până în data:
Numai evenimente din Judeţul:
Numai din Categoria:

PARTENERI
 
Alpha Bank
 
Europa FM
 
BusinessMark
 
Domeniul Coralia Boldur
 
MMC
 
BMS
 
CP
 
DE CE NU SUNTEM STABILI ȘI N-AVEM CUM SĂ FIM GENTLEMENI
Data: 30-01-2023

Modelele cantitative, ca urmare a faptului că sunt eminamente rezultatul unor calcule econometrice, suferă atunci când există un cadru legislativ incert şi impredictibil.
Această situaţie nu este una neapărat neobişnuită în România, unde execuţia bugetară se realizează pe bază de rectificări succesive şi se schimbă permanent cadrul fiscal. De asemenea, ştim de mai multă vreme de ce nu ni se poate pune eticheta de economie macrostabilă, în contextul în care lipseşte un „core” de companii în sfera cărora să se creeze PIB-ul şi de la care să se încaseze constant taxe.

Iar cel mai bine când vorbim de lipsa de stabilitate ne uităm la felul disporţionat în care se formează PIB-ul pe trimestre, legat direct de execuţia bugetară.

Spun aceste lucruri şi pentru că marii contribuabili, în sfera cărora se creează PIB-ul, ar trebui ca atunci când condiţiile de pe piaţa internă se înrăutăţesc să fie capabili să se diversifice imediat pe pieţele din regiune. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că potenţialul productiv e redus şi că în rolul de firme mari joacă retailerii, ce încearcă să-şi conserve această stare acaparând o parte cât mai mare din piaţă, eliminând, practic, competiţia.

Iată, aşadar, la ceea ce duce mediul de afaceri ostil de la noi. Nu prea seamănă a economie de piaţă. De aceea companiile străine nu prea capitalizează în România.

Dar să ne întoarcem la început, pentru că am zis că această situaţie nu e neapărat neobişnuită pentru o ţară ca a noastră. Surprinzătoare sunt doar noile și noile iniţiative legislative, ceea ce permite din ce în ce mai greu să se facă modelare cantitativă, în aşa fel încât să fie incluse în model toate ideile năstruşnice ale politicienilor.

Mai ales că la noi nu avem 40% companii „core”, de unde se vede un context extrem de fluctuant, oricât ar încerca marketingul să-i convingă pe specialişti că sunt multe companii de încredere şi să extrapoleze în consecinţă.

Din păcate însă, astfel de „politici” nu pot induce încredere, fiindcă ele cultivă lipsa de responsabilitate la modul consimţit şi acceptat. Motiv pentru care nu pot genera niciodată predicţii credibile. Nu au cum să ancoreze anticipaţii. Ia uitaţi-vă la încrederea în consum la români. Au vreo relevanţă în aceste circumstanţe noţiuni precum PIB potenţial şi rata naturală a dobânzii? Despre ele se poate discuta în economii cu evoluţie stabilă, cadrul legislativ neschimbat şi cu o filosofie de a gestiona marii contribuabili coerentă şi apropiată de realitate. În astfel de companii contractele se respectă sau înţelegerile se încheie printr-un gentlemen’s agreement, o simplă strângere de mână.

John Bridges a scris la un moment dat o carte: “Cum să fii un gentleman - mic tratat de eleganță”. Într-un mediu stabil e foarte uşor să fii gentleman, din păcate, în cel de la noi nu ai cum. Şi această observaţie e foarte greu de surprins de calculele econometrice. Din această cauză, rolul econometriştilor în România este unul ingrat, dar pe deplin asumat.
Editorial publicat in data de: 30-01-2023
de către Ionuț Bălan
Vizualizat de: 1593 ori
 
Website: http://bloguluibalan.ro
Comentarii: 0
 

Comentează acest eveniment

PUBLICITATE
 
 
Ioan Istrate